(UEFA EM-2016)
I anledning af den nært forestående EM-turnering 2016 i Frankrig vil debatmødet kaste lys over tidligere mesterhold og titlens betydning for spillet og landenes nationale identitet - samt det nuværende arbejde med udviklingen af de unge talenter. 

Om debatmødet

Europamesterskaberne i fodbold har siden 1980, hvor man etablerede en egentlig turnering, udviklet sig til en af verdens største sportsbegivenheder. Her strides ikke kun Europas bedste fodboldlandshold. EM-turneringerne udgør også et fælleseuropæisk rum for manifestationen af national identitet. Ja, meget tyder på, at EM rent faktisk har udgjort det største offentlige terapeutiske rum for en fælleseuropæisk bearbejdning af verdenskrigens traume.

Center for Moderne Europastudier(CEMES) indbyder i samarbejde med rektoratet hermed til debatmøde om EM i fodbold. Med udgangspunkt i en ny bog om de landshold, der har vundet turneringen siden 1980, vil forskere og sportsjournalister diskutere EM’s historie, den danske triumf i 1992 og fremtidens danske talentudvikling, der jo gerne skulle sikre os endnu en EM-titel i det nye århundrede.

Alle er velkomne! Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig:

Se program.

Paneldeltagere og moderatorer 

Niels Christian Frederiksen. Fodboldkommentator på TV3 Sport. Dækker primært Premier League, Champions League og Superligaen. Udgav i 2011 Champions League-bogen ”Mesterværket” og i 2012 EM-bogen ”Europas Bedste”. Interessen for fodbold blev grundlagt ved VM i 1978 i Argentina. Har siden da været fan af La Albiceleste – det hvide og lyseblå landshold – på godt og ondt.

Rob Hughes. Forfatter og journalist for International New York Times, Straits Times og The Week (Indien), der har dækket fodbold og de olympiske sportsgrene i mere end 40 år. Har modtaget den fornemme brasilianske orden Ordem Nacional do Cruzeiro do Sul for sit forfatterskab. Hans favorithold er Barcelona (i dag) og Brasiliens verdensmestre fra 1970.

Lykke Friis. Prorektor for uddannelse på Københavns Universitet. Er specialist i tyske forhold og har for nyligt skrevet en bog herom: ”Hund efter Tyskland – 25 år efter Berlinmurens fald”. Hendes favorithold er Bayern München og Tyskland.

Morten Rasmussen. Lektor i historie på Saxo-instituttet, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet. Forsker i europæisk historie i det 20. århundrede med særligt fokus på EU og den europæiske integrations historie. Har altid været stærkt fascineret af fodbold og fodboldens historie. Hans favorithold er Brasilien fra VM i 1982.

Kim Vilfort. Chef for Brøndby Masterclass, som står for talentudviklingen i Brøndby IF. Tidligere professionel fodboldspiller, der spillede 77 kampe for landsholdet. Han er således blandt de 15 spillere, der har spillet flest landskampe. Han scorede Danmarks andet mål i 2-0-sejren over Tyskland i EM-finalen 1992.  Spillede størstedelen af sin karriere for Brøndby IF og er kåret som århundredets bedste spiller i den danske Superliga.

Luna Christofi. Journalist på TV3 Sport, hvor hun siden 1998 har været reporter og vært på sidelinjen til kanalens Champions League-kampe. Siden 2014 har hun også været fast reporter til alle Formel 1-løb. Hun har endvidere arbejdet en årrække for DBU og senere som pressechef for UEFA, blandt andet ved EM-slutrunderne i 2000 og 2004. Har tre yndlingslandshold: det brasilianske i 1982, det danske i 1986 og det spanske i 2008.

Dino Knudsen. Postdoc i historie på Saxo-instituttet, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet. Forsker blandt andet i transnationale elitenetværk og er forfatter til flere bøger, herunder bestselleren ”Øjenvidner til besættelsen”. Han er desuden DBU-uddannet træner og fik sin fodboldvækkelse af Danmarks dynamitdrenge i 80’erne og har tre favorithold: Frem BK (1988-1992), AC Milan (1987-1994) og FC Barcelona (2003-).

Ole Bjur er siden 2015 ansat i Divisionsforeningen som koordinator af et talentudviklingsprojekt der laves i samarbejde med det belgiske konsulentfirma Double Pass, som blandt andet har udviklet tysk og belgisk talentarbejde. Han har blandt andet spillet 384 førsteholdskampe for Brøndby IF, og været sportschef i samme klub. Derudover er Ole Bjur uddannet økonom med flere års erhvervserfaring fra blandt andet Codan Forsikring og SOS Børnebyerne.